Een huisarts kijkt naar de mens die met een vraag tegenover haar of hem zit. Een tegelijkertijd komt de vakkennis langs: wat zie ik, wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Die combinatie van persoonlijk en professioneel bestaat er in zo ongeveer alle vakken. Ook in theologie en bijbelonderzoek. En de vraag is altijd: moeten die twee soorten interesse elkaar dwars zitten, of kunnen ze elkaar ook van dienst zijn? Mijn boek is ontstaan uit jarenlange ervaring met beide kanten van het vak. Voor een kerkdienst moet je vaak stevig studeren op een bijbeltekst: wat staat er nu precies? Dat is je werkplaats. En je moet gevoel ontwikkelen voor de persoonlijke omgang van mensen met hun bijbel. Dat is je spreekkamer. Die twee horen bij elkaar.

De bedoeling van mijn boek is om te laten zien dat de bijbel voor ons ligt als levensverhaal van God en mensen. Mensen hebben het van A tot Z geschreven. En na generaties ook stukken tekst soms weer opnieuw en anders geschreven. Daardoor hebben we de boeken Koningen, maar ook de boeken Kronieken. En ook Hebreeuwse teksten, Griekse vertalingen, in boekrollen en in snippers en heel veel meer. Volgens mijn vak, bijbelonderzoek, bestuderen we daarom vooral de schrijvers en de vertalers van de bijbel: hoe dachten zij over God? En wat veranderde daarin in andere omstandigheden? Dat is ook zo. Maar als bijbellezer kun je ontdekken dat hun teksten al eeuwen ook de manier zijn waarop God ons kritisch of hoopgevend in de rede valt over het leven en zijn schepping. Dat was ook de ervaring die bijbelschrijvers aan ons als lezers voorleggen.
Eep Talstra

Bent u naar aanleiding van bovenstaande nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten/horen, dan is de volgende activiteit misschien iets voor u: De Taakgroep Ontmoeten & bezinnen van de PGNN organiseert deze zomer 5 gesprekken rondom het boek "De bijbel als biografie van God en Mensen" van dr. Eep Talstra.

Op de introduktie-avond licht dr. Eep Talstra een tipje van de sluier op over zijn boek. Daarna bespreekt ds. Inge Hoek in 3 bijeenkomsten gedeeltes uit het boek. De serie wordt afgesloten met een avond waarin dr. Eep Talstra meer vertelt over de inhoud van zijn boek en onze vragen beantwoordt.

Donderdag avond  11 juli van 19:30-21:30, Introductie van zijn boek door dr. Eep Talstra
donderdag middag 25 juli, 14:00-16:00 Bespreking 1e deel van het boek door ds. Inge Hoek.
donderdag middag 22 augustus, 14:00-16:00 Bespreking 2e deel van het boek door ds. Inge Hoek.
donderdag middag 22 augustus, 14:00-16:00 Bespreking 2e deel van het boek door ds. Inge Hoek.
donderdag avond 29 augustus, 19:30-21:30, dr. Eep Talstra vertelt ons meer over de inhoud van zijn boek en beantwoordt onze vragen.

Ter voorbereiding is het wenselijk als u het boek aanschaft. Mocht dat bezwaarlijk zijn, zorgen we er voor dat u de tekst op andere wijze in uw bezit krijgt.
Aanmelden is prettig i.v.m. de beschikbare ruimte in het Geinlicht. U kunt ons mailen: ontmoetenenbezinnen@pgnn.nl