Protestantse gemeente De Rank - Nieuwegein-Zuid

Kerkdiensten

De ochtenddiensten in de Rank zijn te beluisteren via de kerkomroep
Naar de kerkonroep

en te zien op ons YouTube kanaal
Naar ons YouTube kanaal

Vieren

De zondagse dienst begint om 9.30 uur. De diensten zijn ook digitaal te volgen, zie onze home pagina voor de links.

Dominee Fred Omvlee

Op zondag 2 april 2023 zal er een speciale Elvis-kerkdienst gehouden worden in de De Rank.  In januari 2023  was het 88 jaar geleden dat Elvis Presley werd geboren. Hij werd de eerste superster die met zijn goede looks, stem en kledingstijl de jongeren in de jaren vijftig inspireerde. Hij mengde gospel, country en rhythm and blues tot rock and roll. Met Heartbreak Hotel wist hij de jonge John Lennon, Keith Richards en Bob Dylan te inspireren. Elvis' carrière kende ups en downs: hij heeft twee jaar in militaire dienst gezeten in Duitsland, hij maakte jarenlang B-films, maar 54 jaar geleden, in 1968, maakt hij een come back. De jonge Bono van U2 zag dat concert op TV en wist: 'Ik wil rockster worden'. 

Lees meer...

Vierde zondag van de 40dagen

Het thema is: Uit liefde voor jou.

Als basis voor de schikking gebruiken we kronkelige takken zoals hazelaar en kronkelwilg. Als de liefde belangrijk is om je in te leven in verhalen van de ander, dan is dat niet een rechtlijnig pad maar een route met onverwachte wendingen. Meebewegen en luisteren zijn dan van belang. Met deze kronkeltakken maken we iedere week een andere op de natuur geïnspireerde organische vorm zoals een boog, ellips en cirkel. Voor ieder viermoment in deze periode wordt er iets van symboliek toegevoegd aan de schikking, passend bij de lezing. De eerste schikkingen hebben een sober karakter. De Veertigdagentijd begint immers somber en start met een periode van bezinning en reflectie. De liturgische kleur is dan ook gedurende de hele periode paars. Naarmate we dichter bij Pasen zijn worden de schikkingen kleurrijker en uitbundiger van karakter. Met Pasen verandert de kleur naar wit.

Lees meer...

Net als vorig jaar worden ook in 2023 de Vespers in de 40-dagen-tijd in de Stille Week gehouden. Er ontstaat zo een week waarin we heel geconcentreerd naar Pasen op weg gaan: de 3 vespers op maandag, dinsdag en woensdag, daarna de Witte Donderdag, de Goede Vrijdag en de Stille Zaterdag met de Paasnacht leiden ons naar Paasmorgen.

Lees meer...

Sinds dit seizoen is er een groep mensen binnen de Rank die in gesprek is met elkaar en ideeën uitwisselt over muziek in de Rank. Nadat we één keer bij elkaar zijn geweest kwamen er mooie ideeën uit voort die nu uitgevoerd worden. In oktober was er de uitvoering van het koor El Jakim. Een groot enthousiast koor die af en toe swingend zong tot eer van God. Mij maakte het vrolijk en ik voelde me betrokken bij de muziek en het evangelie dat werd verkondigd door de liederen. We kregen veel positieve reacties en ook vragen als: kan dit vaker in de Rank? Een koor en/of liederen zingen die in andere kerken wel worden gezongen? Voor anderen is dit niet de meest passende muziek voor de Rank. De gesprekken mogen er zijn!

Lees meer...

Liturgische schikking kerst

De tafel is de basisgedachte: een vierkante tafel (een verwijzing naar de eerste altaren in de tempel) waaraan iedereen genodigd wordt, mee mag doen, het leven kan vieren met alle ups en downs en waar God aanwezig is. In de lezingen op de adventszondagen gaat het over vier vrouwen die verbonden zijn met de levenslijn in de geschiedenis van Jezus. Zij zijn (me)de dragers van de tafel. Per zondag gaat het verhaal over een van deze vrouwen, een van deze dragers.

Lees meer...

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaat gedenken wij onze overledenen. De liturgische schikking is een lint langs doopvont en paaskaars. Daarin liggen de stenen met de namen die vanaf het overlijden tot nu op de gedachtenistafel hebben gelegen. Bij iedere steen brandt een kaarsje.

Lees meer...

Na twee jaar vieren we dit jaar weer vespers in de aanloop naar kerst. Er zijn voldoende mensen bereid geweest om mee te werken dat we alle zondagen van de advent vespers kunnen vieren. Als thema hebben we tussen hoop en vrees gekozen, met het oog op de wereld waar we in leven en de hoop waaruit we mogen leven, toegekeerd naar het doorbrekende licht van kerst. We lezen uit de profeet Jesaja, en we bidden de psalmen.

Na afloop is er als vanouds gelegenheid om koffie te drinken. Van harte welkom!

Lees meer...

Liturgische schikking Oogstdienst 2022

Met de oogstdienst brengen wij - symbolisch - de opbrengst van het land naar de kerk. Die wordt daarna weer uitgedeeld aan de mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Lees meer...

Psalmen Anders

In 2013 verscheen Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. Binnenkort verschijnt er een nieuwe bundeling met nog zo’n 100 nieuwe varianten bij de 150 Psalmen onder de titel Psalmen anders.

Lees meer...

Adres

PKN-gemeente Nieuwegein-Zuid

Kerkelijk centrum:
Lupinestraat 11
3434 HA Nieuwegein
KvK nummer 76428702

Mail naar de kerkenraad

de zon op de toren van de Rank
Vind ons op Facebook
Wijdekerk.PNG
Bestel uw collectebonnen

 

ANBI-gegevens de Rank
ANBI-gegevens Diaconie